This project consisted of the construction of a four-story, 137,000 SF steel-framed core and shell office building. The scope of work included a masonry brick veneer, full height radius curtainwall at the northwest corner of building, a large expanse of storefront windows, two elevators, and three stairways.

Tenant Improvement
A 81,120 SF Midwest headquarters for Chipotle Mexican Grill, located in the Arena District in downtown Columbus. Interior design includes extensive use of sound rated walls, floors, doors, and glazing. A data center is located on level 3, and additional bathrooms, cafeterias, and break rooms were outfitted on each floor to support approximately 400 employees. High-end lighting, lighting controls, and other design features were included to mimic the recently completed headquarters in Newport Beach. Elford coordinated the work of Chipotle’s security, low voltage, furniture, and AV vendors through a virtual preconstruction process due to travel limitations imposed during the COVID-19 pandemic.

PROJECT DESCRIPTION

Located on 32 acres in the suburbs of Columbus, First Community Village is comprised of a mix of Independent Living Apartments, Assisted Living Apartments, Memory Support Units, and Skilled Nursing Units. Recognizing the need to improve and expand the community, NCR selected Elford to increase the mix of larger Independent Living units through the following scope:

  • Sitework including a new entry drive, vehicular circulation, surface parking, hardscape, and landscape
  • Site amenities such as the Guide House, Miller Studio, Dovecote, stone walls, a fitness and wellness area, and signage
  • Demolition of the existing garden apartments
  • A new Independent Living apartment building with 70 one and two bedroom units averaging 1,281 SF
  • Underbuilding structured parking garage with 70 spaces
  • Retrofitting, re-purposing, and finish upgrades of approximately 13,000 SF of the existing commons building
PROJECT DESCRIPTION

This project consisted of a new stand alone, single-story Type 5A skilled nursing home facility. Construction included site preparation, utilities, wood framed construction, slab on grade, concrete foundations, vinyl siding, asphalt paving, asphalt shingles and EPDM roofing, interior finishes, mechanical, electrical, plumbing, and fire suppression. A Nurse Call System and a Secure Care System were also installed, which are unique to the building.

PROJECT DESCRIPTION

A 22,000 SF expansion and renovation of the existing 18,077 SF 2nd floor in the West Wing of the University Hospital East facility. The  expanded facility meets new NFPA/FGI requirements and regulations, allows for additional surgical capacity, and consolidated imaging operational efficiency. The entire space was designed and built around improving patient experience with modalities specific to enhancing patient outcomes and plays a critical role in the Wexner Medical Center’s program.

The radiology suite includes a Siemens CT Go as well as a new Siemens Sola MRI. The OR Suite consists of three operating rooms and one hybrid OR complete with a robotic Pheno arm for imaging.

PROJECT DESCRIPTION

Southeastern Ohio Regional Medical Center is an existing hospital in Cambridge, OH. Elford was hired as the Construction Manager to build an addition to the existing hospital. This 13,300 SF addition is designated as the Cancer Center for the hospital and includes a 1,100 SF connector from the new space to the existing hospital. The Cancer Center is home to private and semi-private infusion bays for cancer patients to receive chemotherapy treatment, exam rooms, offices for hospital staff, and a state-of-the-art linear accelerator room. This new facility brings critical cancer care to the Eastern parts of Ohio that did not have these critical services previously.

PROJECT DESCRIPTION

This project involved the construction of a new science laboratory building located on The Ohio State University’s College of Food Agriculture & Environmental Science (CFAES) campus in Wooster, Ohio. Prior to the construction of the new facility, additionsand alterations were made to the campus’s existing chilled water plant, as it was beyond capacity, and upgrades were necessary to accommodate new the project. The complete scope of work included the construction of the new science/laboratory building, the addition of new equipment and associated alterations to the chilled water system, and upgrades to Fisher Auditorium.

The new 55,700 SF facility accommodates entomology research. Undergraduate lab space is included in the new building to promote collaboration and to take advantage of common infrastructure. The project required multiple GMPs; one for the enabling chilled water system scope and one for the building construction.

PROJECT DESCRIPTION

This project consisted of a two (2) story, 30,000 SF Medical Office Building (MOB) on the O’Bleness Hospital Campus. The new facility consolidates disparate primary care practices, accommodates the expansion of the Family Practice Residency Clinic, and includes a 5,000 SF shelled space to allow for future growth.

PROJECT DESCRIPTION

The Reach is located on the 19 acer campus of White Castle’s new corporate headquarters. The 260-unit apartment complex also includes parking structures and a 20,000 SF community center for events and meetings.

The Reach was constructed in two phases. Phase 1 completed two new wood framed 3-story walkups and one 4-story building with a total of 94,162 SF and 82 units. Phase 2 completed the remaining 178 units.

PROJECT DESCRIPTION

The Broadview offers a high-end, boutique apartment experience while offering direct connectivity to the restaurants, shops, and entertainment of Grandview Avenue.

The 64 units with approximately 61,000 SF feature one bedroom, two bedroom, and penthouse floorplans in three levels of apartments over a podium with a sub-grade garage. The high-end finishes include stainless steel appliances, rich quartz counters, custom kitchen islands, custom lighting, faux-wood flooring, washers/dryers, and ten feet ceilings throughout. The project’s amenities include a lounge with mini-bar, a reception lobby, an outdoor patio and grilling area, and a beautifully designed courtyard (with fire pits, seating areas, extensive hardscaping, and landscaping). An underground parking garage offers secure access in a climate-controlled environment.

PROJECT DESCRIPTION

The new 18th Street Center replaced the existing childcare facilities and provides infant, toddler, preschool, and limited kindergarten care for children of Nationwide Children’s Hospital staff. The project was constructed in two phases and is built on the site of the previous center and the adjacent NCH owned parking lot. The program included comprehensive daycare services, playgrounds, drop off, and staff parking lot.

The existing center maintained continuous operations during construction. Once the newly constructed Phase 1 areas were completed and occupied, Phase 2 work commenced with the demolition of the existing center and completion of the childcare center and new staff parking lot.